Retinopatie a prematurilor (fibroplazie retrolentala)

[fibroplazie retrolentala]

Afecţiune a retinei nou-născutului prematur supus unei oxigenoterapii intensive şi prelungite.

La copilul prematur arterele retinei nu sunt încă în întregime dezvoltate şi sunt foarte sensibile la o creştere a concentraţiei de oxigen din sânge, în aceste condiţii poate apărea o retinopatie.

Procesul se poate opri de la sine în caz de întrerupere a oxigenoterapiei şi poate evolua spre o cicatrizare fără sechele vizuale. Proliferarea vălurilor fibroase poate fi oprită prin crioterapie, în schimb stadiul de retinopatie declarată oferă puţine posi­bilităţi de tratament. Se impune controlul concentraţiei de oxigen furnizat nou-născutului, practicarea examenului fundului de ochi al copilului pe toată durata tratamentului. Admini­strarea de vitamină E mai poate juca un rol preventiv, dar actualmente nu există nici o metodă sigură de prevenire a acestei boli.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala arterială periferică la pacienții cu diabet. „Marea majoritate a oamenilor se gândesc la evenimentul cel mai neplăcut al acestei patologii: amputația”