Retrocontrol

[retroactiune, retroreglare]

Tehnică datorită căreia un subiect ia cunoştinţă de modalităţile de funcţionare ale uneia sau mai multor funcţii ale corpului său şi învaţă să le stă­pânească.

Un retrocontrol permite să se acţioneze conştient asupra funcţiilor inconştiente ca: frecvenţa bătăilor inimii (marcată prin puls) sau tensiunea arterială.

Tehnica retrocontrolului este utilizată în tra­tamentul bolilor legate de stres, ca unele forme de hiper­tensiune arterială.

Stăpânirea retrocontrolului se obţine prin utilizarea unei aparaturi care înregistrează şi reda pe un ecran funcţiile care trebuie controlate şi modificate: tensiunea arterială, pulsul, tonusul muscular, undele cere­brale etc. Subiectul asociază senzaţiile cu indi­caţiile primite ceea ce îi permite puţin câte puţin să-şi cunoască şi să-şi stăpânească funcţiile de controlat. La sfârşitul instruirii subiectul va putea acţiona asupra aces­tor funcţii fără ajutorul aparaturii.

 

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala trofoblastică gestațională. Dr. Alice Barbu: „Există cazul în care pacienta vine cu testul pozitiv”