Reumatism articular acut (boala lui Bouillaud)

[boala Bouillaud]

Boală infla­matorie provocată de acţiunea toxinelor unui streptococ care provoacă o inflamaţie a articulaţiilor mari şi a inimii.

Reumatismul articular acut se observă la copiii între 4 şi 15 ani. El survine întotdeauna după o angină cu streptococ de grup A netratată cu antibiotice.

Reumatismul articular acut survine la 2 până la 3 săptămâni după apariţia unei angine de cele mai multe ori nediagnosticată şi netratată. Este caracterizat printr-o poliartrită (reumatism care atinge mai multe articulaţii) şi printr-o febră ridicată. Articulaţiile afectate sunt genunchii, coatele, ascestea sunt dureroase, calde şi mărite în volum. O cardită reumatismală survine în 75% din cazuri în cursul primei săptămâni. Aceasta ia forma unei inflamaţii a pericardului, miocardului şi endocardului (valve), si poate antrena formarea de ţesut cicatriceal responsabil in timp de o stenoză sau de o insuficienţă val­vulară, mitrală sau mai rar aortică.

Aceste artrite sunt caracterizate prin aspectul lor trecător şi schimbător , regresează fără a lăsa sechele. Semnele cutanate ca pete uşor înălţate sau nodozităţile lui Meynet (noduli subcutanaţi care apar în zona articulaţiilor afectate ) sunt posibile, dar rare.

Complicatii pot survenii la mult timp după instalarea bolii, intervine o debilitate hemodinamică cu insuficienţă cardiacă, sau uneori o migrarea a germenilor (cu ocazia unei infecţii) pe valvulele inimii ce conduce la o endocardită şi uneori reluarea puseului reumatismal.

Tratamentul necesită repaus la pat, o antibioterapie prelungită şi o corticoterapie. Prevenirea recidivelor se realizează prin administrarea de antibiotice la intervale regulate (o injecţie pe lună) timp de cel puţin 5 ani.

Prevenirea reumatismului articular acut constă în administrarea de antibiotice oricărui subiect tânăr care are o angină eritematoasă.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala arterială periferică la pacienții cu diabet. „Marea majoritate a oamenilor se gândesc la evenimentul cel mai neplăcut al acestei patologii: amputația”