Reye (sindrom al lui)

[sindromul Reye]

Boală caracterizată printr-o afectare cerebrală neinflamatorie şi o afectare  hepatică ce urmeaza unui episod viral acut (gripă, infecţie respiratorie, varicelă).

Sindromul lui Reye afectează îndeosebi copiii, de cele mai multe ori spre vârsta de 3 ani.

Cauzele acestui sindrom sunt încă necunoscute ( se presupune ca se datoreaza utilizarii aspirinei in tratamentul afectiunilor virale  la copiii pina in 3 ani )

Debuteaza cu febră, depri­mare ( semne ce pot fi confundate cu cele ale bolii virale iniţiale) urmate la interval de citeva zile de  vărsături frecvente şi abun­dente urmate de tulburări de comportament (somnolenţă, apatie, iritabilitate), tulburări ale tonusului sau ale con­ştienţei, convulsiile, putând ajunge  la comă.

Tratamentul bolii în formele ei grave necesită o spitalizare într-un serviciu de reanimare.

Prevenirea constă prin atentionarea referitor la prescrierea aspirinei ca medicament antipiretic la copii sau chiar prin suprimarea acestei prescripţii.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Ecocardiografia: „A revoluționat practic tot ce înseamnă diagnostic și tratament în cardiologie”