Boală infecţioasă provocată de o bacterie din genul Rickettsia.
Rickettsiile trăiesc ca paraziţi ai anumitor insecte şi arahnide (păduchi, pureci, căpuşe, acarieni) şi sunt transmise omului prin intermediul salivei (înţepătură, muşcătură) sau al excreţiilor unui animal vector specific fiecărei specii .
Ritkettsiozele sunt boli cu evoluţie adesea gravă putând duce la deces, în absenţa tratamentului.
Rickettsiozele debuteaza brusc si se caracterizează prin febră mare insotita de dureri de cap şi o stare de prostraţie urmate de o erupţie cutanată caracteristică asociată cu o înroşire a pielii, leziunile sunt fub forma unor pete plane asemanatoare celor de rujeolă. Febra durează de la câteva zile la câteva săptămâni. In absenţa tratamentului o rickettsioză poate evolua spre o septicemie o insuficienţă cardiacă sau renală sau spre o pneumonie.
Tratamentul trebuie admininistarat destul de precoce pentru a avea rezultate bune si consta in antibioterapie iar prevenirea constă în distrugerea păduchilor şi căpuşelor.
CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.