Rinichi

Organ ce produce urina pornind de la sânge si permite astfel eliminarea deşeurilor din sange .

Sunt doi rinichii si sunt amplasaţi în fosele lombare Ia înălţimea primelor vertebre lombare şi a ulti­melor două coaste în spatele cavităţii peri­toneale (rinichiul drept sub ficat, rinichiul stâng lângă splină).

Principalele funcţii ale rinichiului sunt : eliminarea deşeurilor din sange ( producerea de urina), transformarea vitaminei D în forma ei activă, secreţia reninei (enzimă care serveşte la reglarea presiunii arteriale), secreţia eritropoietinei (hormon care permite maturarea globulelor roşii din măduva osoasă). Un singur rinichi sănătos este sufi­cient pentru a asigura funcţia renală, oprirea funcţionării ambilor rinichi provoacă o insuficienţă renală acută sau cronică ce poate necesita o dializă.

Rinichii pot fi prezenta malformaţiilor cat si numeroase afecţiuni : infecţii (pielonefrită, tuber­culoză), tumori benigne/ maligne , boli ale parenchimului renal (glomerulonefrită, periarterită nodoasă)

Tratamentul este specific feiecarei afectiuni.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Ecocardiografia: „A revoluționat practic tot ce înseamnă diagnostic și tratament în cardiologie”