Rotula

Os de formă triunghiulară care participă la constituirea scheletului părţii anterioare a genunchiului şi permite mişcările de flexie-extensie ale articulaţiei acestuia.

Rotula este un os de suprafaţă palpabil sub piele, situat  între tendonul cvadricepsului (în partea de sus ) care o menţine pe loc şi tendonul rotulian (în partea de jos) care o leagă de tibie.  Rotula se articulează în spate cu extremitatea inferioară a femurului (trohleea) pentru a forma articulaţia femuropatelară.

Sindromul femuropatelar frecvent este un semn al afectarii cartilaginoase a rotulei. Genunchiul devine dureros mai ales în cazul flexiei prelungite şi în cursul coborârii scărilor. Tratamentul constă de cele mai multe ori în reeducare.

Fracturile rotulei sunt frecvente la adult mai ales urmare a unui şoc direct, genunchiul devine dureros şi umflat din cauza hemartrozei (efuziune sangvină în arti­culaţie). Dacă cele două fragmente osoase nu sunt depla­sate este suficientă o imobilizare gipsată , în caz contrar se impune o osteosinteză (în general un serclaj). Imobili­zarea durează 6 săptămâni în timpul cărora pacientul poate merge ajutându-se de cârje (genunchiul este imobilizat in extensie). Principalele sechele ale unei fracturi de rotulă sunt artroza şi sindromul femuropatelar.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala arterială periferică la pacienții cu diabet. „Marea majoritate a oamenilor se gândesc la evenimentul cel mai neplăcut al acestei patologii: amputația”