Rozacee

Boală cutanată a feţei care asociază o înroşire a pielii  (eritem), o cuperoză şi ridicături ale epidermului conţinând un lichid purulent (papulopustule).

Rozaceea numită si acnee rozacee aceasta afectează mai ales femeile de vârste cuprinse între 30 şi 50 ani. Factori de aparitie sunt : factor circulator local, endo­crin, digestiv, nervos sau de mediu.

Tratamentul asociază îngrijiri locale şi generale. Ingrijirile locale constau în curăţirea pielii cu produse blânde, în pulverizaţii cu apă minerală, în aplicaţii de antiseptice puţin iritante sau de antiparazitare locale (metronidazol) şi în protecţia faţă de soare (cremă de tip ecran total) şi de frig (cremă grasă).

Tratamentul general adesea indispensabil se bazează pe administrarea de antibiotice din grupa tetraciclinelor. In caz de eşec s-a recurs uneori la antiparazitare imidazolate (metronidazol), chiar şi la derivaţi de vitamină A (izotretinoină, absolut interzisă în caz de sarcină).

Mai sunt posibile şi alte tratamente: medicamente anxiolitice sau antihistaminice, corectarea unui eventual dezechilibru alimentar, cure termale, psihoterapie.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Ecocardiografia: „A revoluționat practic tot ce înseamnă diagnostic și tratament în cardiologie”