Formare a unei spărturi în retină (membrana nervoasă sensibilă la lumină care acopera fundul ochiului), de cele mai multe ori la periferia ei.
O ruptură retiniană apare în zonele de fragilitate ale retinei, subiectul observă uneori fulgere albăstrui, fixe, mai ales noaptea, complicatia majora ce poate interveni fiind dezlipirea de retină. Ruptura de retina are o pondere ridicata la subiecţii afectaţi de o miopie puternică a căror retină este uneori mai firavă.
Tratamentul obişnuit este fotocoagularea cu laser de argon si constă în efectuarea unor mici arsuri în jurul rupturii cu scopul de a o fixa fără a duce totuşi la dispariţia ei. Reacţia inflamatorie care urmează face ca retina să adere la epiteliul pigmentar subiacent, împiedicând dezlipirea sa. Cicatricea este consolidată după 3-4 săptămâni.
Când ruptura este deja ridicată de lichidul vitros, se recurge uneori la o crioaplicaţie (aplicare a frigului prin sclerotică) sub anestezie locală sau generală. Pacientul trebuie să se limiteze la o activitate liniştită atâta vreme cât cicatrizarea nu este definitivă.Sunt posibile recidive în anii următori.
CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.