Saliva

Lichid fiziologic secretat în cavitatea bucală de către glandele salivare (parotide, submaxilare, sublinguală).

Principala sa funcţie este de a umezi mucoasele gurii (limba, obrajii, faringele), ajuta la crearea bolului alimentar (uşureaza masticaţia, deglutiţia) cat si vorbirea. Saliva mai are şi un rol antiseptic. Volumul secreţiei sale (0,7 până la 1 litru pe zi) şi concentraţia sa sunt reglate de activitatea nervilor simpatici şi parasimpatici.

Micşorarea fluxului de salivă conduce la senzaţia de gură uscată si poate fi cauzată de emoţii, de luarea de anumite medicamente (atropină) sau de unele boli (sindromul lui Gougerot-Sjdgren). Acest lucru poate fi ameliorat prin vaporizarea de lichide de substituţie. O producţie prea mare de salivă (hipersialoree) poate fi legată de o afecţiune dentară (carie, gingivită, ulcer bucal) sau de o boală neurologică (boala lui Parkinson, rabia).

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala arterială periferică la pacienții cu diabet. „Marea majoritate a oamenilor se gândesc la evenimentul cel mai neplăcut al acestei patologii: amputația”