Boală infecţioasă provocată de o salmonella, bacterie Gram negativă care parazitează tubul digestiv al vertebratelor.
Salmonellozele sunt transmise pe cale digestivă (toxiinfecţie alimentară) prin consumul de apă contaminata (adesea dintr-o fântână), consumul de alimente care conţin bacteria (fructe de mare crude sau insuficient preparate termic, lapte, ouă). Bacteria poate fi transportată pe hrană prin intermediul muştelor (plecând de la materiile fecale infectate) sau prin manipularea alimentelor (componentelor alimentare) de către purtători de salmonelle.
Simptomele si semnele variază după germenele responsabil.
Gastroenterita febrilă (survine la 24-48 ore de la consumul alimentului contaminat) şi prezinta diaree şi de vărsături.
Infecţia generalizată (febre tifoidă şi paratifoidă, cauzate respectiv de Salmonella typhi şi de Salmonella paratyphi) la subiectii cu mijloacele de apărare imunitară slăbite pot inervenii complicatii cu infecţii pulmonare, meningiene, urinare sau osoase.
Tratamentul constă în administrarea de antibiotice.
Prevenirea necesită controlul bacteriologic al produselor alimentare şi al apei de băut, depistarea şi scoaterea din colectivităţi a purtătorilor microbului.
CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.