Substanţă utilizată datorită puterii sale de curăţare, sare a unui acid gras rezultată în urma reacţiei de saponificare (acţiunea sodei caustice asupra unui corp gras).
Săpunurile antiseptice conţin, în afara unei substanţe bazice şi a unui corp gras, o substanţă de sinteză, care distruge germenii patogeni .
Săpunurile supragrase sunt obţinute pe bază de lanolină sau de acizi graşi liberi.
Săpunurile acide sau pseudusăpunurile sunt constituite din emulsii apoase pe bază de alcooli graşi sulfonaţi, acidifiaţi, conţinând uleiuri naturale sau gliceride. Săpunurile acide şi săpunurile supragrase, sunt bine suportate şi evită proliferarea bacteriană.
Săpunurile de uz dermatologic sunt utilizate pentru toaleta persoanelor cu pielea delicată sau iritată de o afecţiune. Unele săpunuri dermatologice sunt făcute pe bază de substanţe medicamentoase, precum gudronul sau uleiul de ienupăr şi sunt prescrise în diferite afecţiuni precum psoriazisul.
CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.