Sarcina multipla

Dezvoltare simultană a mai multor fetuşi în uter.

Termenul de sarcină multiplă se aplică sarcinii gemelare sau duble (2 fetuşi), trigemelare sau triple (3 fetuşi), precum şi unei sarcini cvadruple, cvintuple, sextuple etc.

Tehnicile de procreaţie asistată medical (inducerea ovulaţiei, fecundaţia in vitro) duc adesea o sarcină gemelară.

Există două feluri de sarcină multiplă, sarcina monozigotă (un singur ou) şi sarcina dizigotă (două ouă), aceasta din urmă reprezentând 30% din sarcinile gemelare şi 3 naşteri din 1000.

In sarcina dizigotă (pluriovulară) copiii rezultă din fecundaţia a două sau mai multor ovule de către sper­matozoizi diferiţi. Copiii pot fi de acelaşi sex sau de sexe diferite.

In sarcina monozigotă (monoovulară) copiii rezultă din fecundaţia de către un spermatozoid a unui singur ovul, care se divide. Aceşti copii sunt întotdeauna de acelaşi sex, sunt identici din punct de vedere morfologic, fiziologic şi genetic. Sângele lor are aceleaşi caracteristici.

Procentul de naşteri premature şi de mortalitate perinatală este mai ridicat în caz de sarcină multiplă, risc ce este redus prin supravegherea sarcinii. O sarcină multi­plă necesită o supraveghere crescută, odihnă, o încetare a lucrului mai devreme decât în cazul unei sarcini obişnuite. La naştere copiii au în general, o greutate mai mică decât cea a copiilor rezultaţi dintr-o sarcină unică şi ei constituie obiectul unei supravegheri atente încă din primele săptămâni ale vieţii lor.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Ecocardiografia: „A revoluționat practic tot ce înseamnă diagnostic și tratament în cardiologie”