Sarcoidoza

Boală generală caracterizată prin existenţa unei leziuni tipice dar nu specifice, granulomul epiteloid (îngrămădire de celule epiteloide – globule albe modificate – cu centrul nenecrozat) şi care poate să afecteze succesiv sau simultan un mare număr de organe sau de ţesuturi (ganglioni, plămâni, piele, oase şi articulaţii). Sinonim : boală a lui Besnier-Boeck-Schaumann.

Originea sarcoidozei este necunoscută si este frecvent asimptomatica, fara semne vizibile.

Simptome si semne ce pot exista :

Leziunile toracice sunt cele mai frecvente: adenopatii (inflamaţii ale ganglionilor limfatici) voluminoase ale media­stinului (regiunea cuprinsă între cei doi plămâni); infiltraţii nodulare ale plămânului; infiltraţie pulmonară difuză.

Leziunile cutanate sunt reprezentate frecvent printr-un eritem nodos, caracterizat prin noduli roşietici, simetrici, sensibili, care sunt amplasaţi pe faţa internă a gambelor. Aceste leziuni cutanate tipice sunt însoţite de manifestări mai rare şi nespecifice: cădere a părului, eritrodermie (roşeaţă şi descuamare a pielii), ihtioză (piele uscată acoperită de scuame fine), mâncărimi.

Alte simptome sau semne ale unei sarcoidoze pot fi o hipertrofie a ganglionilor superficiali (axilari, inghinali), o artrită, dureri difuze, anomalii ovulare, afectiuni ale ficatului şi ale glandelor salivare.

Sarcoidoza evoluează în pusee succesive fără să se cunoască bine factorii declanşării acestora.

Tratamentul depinde de zonele / organele afectate.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Ecocardiografia: „A revoluționat practic tot ce înseamnă diagnostic și tratament în cardiologie”