Sciatica

Durere care iradiază în lungimea traiectului nervului sciatic şi/sau al rădăcinilor sale.

Nervul sciatic ia naştere din unirea celor două rădăcini pornite din măduva spinării, L5 (pornind din rachis între a 4-a şi a 5-a vertebră lombară) şi S1 (pornind din rachis între a 5-a vertebră lombară şi prima vertebră sacrală.)

O sciatică este cauzată, în general, de o compresie exercitată asupra rădăcinilor nervoase L5 sau S1, de cele mai multe ori o hernie discală mai rar din cauza unei compresii osoase.

Compresiile osoase sunt legate de o artroză, de o fractură a micului bazin, de o luxaţie a şoldului sau de o îngustare a canalului rahidian lombar cauzat de o tumoră osoasă vertebrală, tumoră a micului bazin sau de natură inflamatorie (spondilodischită).

Simptomele si semnele depind de localizarea leziunii. Dacă doar cea de a 5-a rădăcină lombară este afectată, durerea atinge faţa posterioară a coapsei, faţa externă a gambei, spatele piciorului, degetul mare de la picior; dacă este afectată prima rădăcină sacrală, durerea atinge moletul, planta piciorului şi marginea externă a piciorului. Dacă sunt afectate ambele rădăcini nervoase sus-menţionate, durerea se întinde de la fesă până la picior.

Adesea precedată de dureri lombare acute (lumbago) sau cronice, accentuată de tuse şi de statul în picioare, durerea poate fi minimă sau intensă, împiedicând uneori subiectul să doarmă (sciatică hiperalgică). O formă parti­culară de sciatică, numită sciatică paralizantă, se caracterizeaza printr-o paralizie a flexiei dorsale a piciorului.

Examenul radiografie al rachisului lombar poate fi nor­mal sau poate pune în evidenţă o pensare sau o deschizătură discală localizată. Scanerul şi imageria prin rezonanţă magnetică (I.R.M.) permit să se vizualizeze leziunea şi să se evalueze efectul acesteia asupra rădăcinilor nervoase.

Tratamentul unei sciatici depinde de cauza sa. In cazul unei sciatici paralizante, tratamentul este chirurgical. In cazul unei hernii discale, acesta trebuie să rămână medical în primele 8 săptămâni deoarece, oricât ar fi de grave durerile iniţiale, sciatica se vindecă spontan în două treimi dintre cazuri. Scopul tratamentului medical este de a face această perioadă cât mai puţin neplăcută şi cât mai scurtă posibil; el constă în administrarea de analgezice, de antiinflamatoare, de corticosteroizi pe cale generală sau locală (prin infiltraţii), în odihnă la pat dacă durerea este prea vie sau în purtatul unui corset, confecţionat din răşini, pe o perioadă de 6 săptămâni. De îndată ce durerile permit, rachisul fiind încă susţinut de corset, se poate începe refacerea musculaturii membrelor inferioare prin şederi pe vine. Rachisul în sine nu va fi reeducat decât atunci când sciatica este vindecată, pentru a preveni recidivele. Dacă, după 2 luni de tratament medical, sciatica rămâne invalidantă împiedicând activitatea cotidiană a subiectului, se tratează hernia discală prin nucleoliză (distrugerea nucleului pulpos – partea centrală, semilichidă, a unui disc intervertebral prin injectarea unei enzime vegetale, papaina) sau chirurgical. Alte tipuri de sciatică sunt tratate prin radio­terapie sau chimioterapie în caz de tumoră osoasă malignă a rachisului lombar, ablaţia tumorii în caz de neurinom sau de tumoră a micului bazin, antibiotice în caz de spondilodiscită. – vezi  Nerv sciatic.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala arterială periferică la pacienții cu diabet. „Marea majoritate a oamenilor se gândesc la evenimentul cel mai neplăcut al acestei patologii: amputația”