Scintigrafie

Tehnică de imagerie medicală bazată pe detectarea radiaţiilor emise de o substanţă radioactivă (radioelement) introdusă în organism, prezentând o afini­tate deosebită pentru un organ sau un ţesut. Sinonime: cartografie izotopică, explorare radioizotopică.

Scintigrafia permite să se distinga numeroase afecţiuni care afecteaz atât structura cât şi funcţionarea orga­nelor cat şi unele procese patologice: inflamaţie, infecţie, sângerare, tumoră.

Principiul scintigrafiei constă în a administra pacientului o substanţă activă care se fixează electiv pe organul sau pe ţesutul respectiv ce trebuie explorat. O cameră specială (cameră cu scintilaţie sau gammacameră) înregistrează în continuare radiaţia emisă de organul sau de ţesutul respectiv. Imaginea regiunii explorate este atunci obţinută pe ecranul ordinatorului cu care este dotată gamma-camera. Inregistrând succesiunea în timp a mai multor imagini, este posibil să se vizualizeze o transformare, o evoluţie, o mişcare.

Doza de radiaţii primită de pacient este foarte mică, comparabilă cu cea a unei radiografii a plămânilor, şi nu creşte cu numărul de clişee realizate. Cantităţile de radioelement injectate sunt întotdeauna minime şi adaptate fiecărui pacient; radioelementele alese au o durată de viaţă foarte scurtă. Sarcina şi perioada de alăptare sunt în mod obişnuit singurele împrejurări în care se iau precauţii deosebite.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Ecocardiografia: „A revoluționat practic tot ce înseamnă diagnostic și tratament în cardiologie”