Scleroza multiplă este o afecţiune cronică a sistemului nervos central care debutează la vârsta 20-40 de ani şi care este mai întâlnită în rândul femeilor decât la bărbaţi. Este caracterizată de episoade de inflamaţie şi demielinizare focală cu localizări multiple şi de procesul de degenerescenţă axonală la o persoană cu susceptibilitate genetică pentru boală.
Scleroza multiplă este o boală neurologică cronică degenerativă, care afectează iremediabil sistemul nervos a peste 2,3 milioane de oameni din întreaga lume. Boala apare atunci când sistemul imunitar atacă învelişul celulelor nervoase (teaca de mielină) din creier, măduva spinării şi nervii optici, provocând inflamaţii şi daune ulterioare. Această leziune poate provoca o gamă largă de simptome, inclusiv slăbiciune musculară, oboseală şi dificultăţi de vedere şi poate duce la invaliditate.
În România, scleroza multiplă afectează peste 7.500 de persoane, din care 70% sunt femei. Specialiştii susţin că acesta este profilul pacientului cu scleroză multiplă: femeie, 37 de ani, angajată, diagnosticată cu 5-10 ani în urmă.
În fiecare an sunt diagnosticate 965 de cazuri noi, în timp ce 74 de pacienţi pierd lupta cu boala. Un pacient cu scleroză multiplă trăieşte, în medie, cu 10 ani mai puţin decât o persoană sănătoasă.
Simptome:
CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.