Scolioza

Curbare laterală patologică a coloanei vertebrale (rachisului).

Există trei tipuri de gravitate diversă.

Atitudinile scoliolice sunt caracterizate printr-o curbare la dreapta sau la stânga a rachisului, vizibilă în poziţia în picioare, care se corectează atunci când subiectul se apleacă în faţă. Ele sunt de cele mai multe ori cauzate de o inegali­tate a lungimii gambelor, fenomen frecvent în cursul creşterii dar care mai poate persista şi la vârsta adultă. Atitudinile scoliotice necesită o supraveghere deosebită la subiecţii aflaţi în perioada de creştere.

Scoliozele untalgice deosebit de dureroase însoţesc un lumbago sau o sciatică lombară. Ele se corec­tează atunci când este tratată cauza lor dar pot persista si se pot transforma în scolioză adevarata, cu rotaţia corpilor vertebrali.

Scoliozele adevărate, denumite şi scolioze osoase sau scolioze structurale, se subampart în trei categorii diferite. Scoliozele prin malformaţii congenitale ale unei vertebre (doar jumătate dintr-o vertebră s-a dezvoltat) sunt adesea evolutive. Scoliozele prin deformaţie dobândită a uneia sau mai multor vertebre (ex. sechele ale unui morb al lui Pott). Scoliozele idiopatice (caracterizate printr-o rotaţie a verte­brelor) debutează în copilărie şi se agravează în timpul întregii perioade de creştere fără a antrena vreo durere.

Diagnosticul se pune pe baza examenului clinic, a unor măsurători făcute asupra axului vertebral. Scolioza este definită prin localizarea ei (dorsal, lombar) şi prin mărimea în grade a unghiului observat între vertebre.

Tratament –  Dacă curburile scoliotice sunt moderate este necesara o gimnastică adecvată şi un tratament ortopedic (corset, gips).

Doar scoliozele evolutive sau de importanţă trebuie operate dar nu înainte de sfârşitul creşterii osoase a rachisului. După ce s-au corectat cât mai bine curburile anormale trata­mentul consta în sudarea vertebrelor afectate cu o grefă osoasă (artrodeză), asociat cu o osteosinteză posterioară şi/sau anterioară (punerea unei plăci sau a unei tije).  Tratamentul permite îndreptarea coloanei vertebrale cu preţul totuşi a unei oarecare redori. Lombostatele sunt de o mare utilitate pentru a trata anumite scolioze lombare care devin dureroase şi evolutive la vârsta adultă.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala arterială periferică la pacienții cu diabet. „Marea majoritate a oamenilor se gândesc la evenimentul cel mai neplăcut al acestei patologii: amputația”