Septicemie

Stare infecţioasă generalizată cauzată de raspindirea unui germene patogen în întreg organismul, prin intermediul sângelui.

Germenii piogeni (care provoacă formarea de puroi) ca streptococii şi stafilococii, se dezvoltă plecând de la un focar infecţios primitiv şi se răspândesc pe cale venoasă. Când focarul infecţios iniţial este o endocardită stângă, difuzarea microbilor se face pe cale arterială. Un focar infecţios persistent (ex. dentar) poate conduce la septicemie.

In cazul unei septicemi subiectul prezinta febra ridica ( cu sau virfuri de temperatura), frisoane si o stare generală de indispoziţie. Diagnosticul constă în punerea în evidenţă (prin hemocultură) a prezenţei micro­bului în sânge.

Tratamentul consta in antibiotice administrate timp de minimum cincisprezece zile.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Ecocardiografia: „A revoluționat practic tot ce înseamnă diagnostic și tratament în cardiologie”