Shigelloza ( sau Shigeloza )

[Shigeloza]

Boală infecţioasă cauzată de o bacterie Gram negativă din genul Shigella, cate conduce la o inflamaţie de amploare a mucoasei colonului.

Speciile de Shigella sunt propagate prin apă sau mâini, murdărite cu dejecţiile bolnavilor, ori de către muşte.

Incubaţia  durează de la 2 la 5 zile si este urmată de un sindrom dizenterie: diaree lichidă, vâscoasă şi sângerândă fără sau cu foarte puţine materii fecale. Atunci când diareea persistă  ea poate produce o deshidratare. Cazurile grave sunt caracterizate prin prezenţa bacteriilor în sângele circulant (bacteriemie) cu mari semne toxice, neurologice ( delir). Boala durează una sau mai multe săptămâni.

Tratamentul utilizeaza antibioticele combinat cu rehidratarea pe cale orală sau intravenoasă în cazurile grave.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala arterială periferică la pacienții cu diabet. „Marea majoritate a oamenilor se gândesc la evenimentul cel mai neplăcut al acestei patologii: amputația”