Shy-Drager (boală a lui)

[boala Shy-Drager]

Afecţiune degenerativă rara a sistemului nervos central, caracterizată prin asocierea unor tulburări neurovegetative şi extrapiramidale, de cauza necunoscuta

Boala lui Shy-Drager afecteaza subiecţii în vârstă de aproximativ 60 ani, mai frecventa bărbaţii decât femeile.

Boala începe treptat: hipotensiune ortostatică (la ridi­care şi la poziţia în picioare), care este de obicei prima manifestare; ea este importantă, putând sta la baza sinco­pelor. Sindromul extrapiramidal (sindromul parkinsonian) survine în general mai târziu şi poate rămâne pe al doilea plan.

Pot să se asocieze un sindrom cerebelos (instabilitate la mers, discretă incoordonare motorie), un sindrom pseudobulbar (dificultăţi la vorbit şi deglutiţie) o paralizie oculomotorie.

Această boală evoluează pe mai mulţi ani si poate duce la aparitia unor complicaţii grave: pneumopatie de deglutiţie, falsă rută alimentară. Diagnosticul se bazează pe examenul clinic, nici un examen complementar nu dă posibilitatea să fie confirmat cu precizie.

Medicamentele antiparkinsoniene (levodopa, în principal) pot avea o anume eficacitate, dar efectul lor hipotensor agravează hipotensiunea ortostatică pre­existentă şi împiedică prescrierea lor în doze puternice. Tratamentul hipotensiunii ortostatice face apel la mijloacele fizice (purtatul de ciorapi de varice) şi la mijloace medica­mentoase (administrarea unui vasoconstrictor şi a unui corticosteroid).

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Ecocardiografia: „A revoluționat practic tot ce înseamnă diagnostic și tratament în cardiologie”