Simţ al mirosului (simt olfactiv)

[simt olfactiv]

Simţ care permite să se perceapă mirosurile.

Organul mirosului este situat în mucoasa care acopera plafonul foselor nazale. Este un neuroepiteliu constituit din celule nervoase specializate, neuroni dotaţi în vârful lor cu un smoc de cili, prelungindu-se la bază printr-o fibră ner­voasă .

Moleculele odorante sunt dizolvate în mucusul care acoperă mucoasa ca apoi sa se fixeze pe receptorii cililor purtaţi de către neuroni. Fixarea declanşează mesajul nervos care este transmis pe căile olfactive la creier.

Diminuari ale simţului mirosului pot fi : cantitative (parţiale -hiposmie sau totale -anosmie) şi cele calitative (parosmie).

Tulburările pot regresa spontan sau după tratarea cauzei, insa sechelele sunt frecvente şi au o incidenţă asupra simţului gustativ.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Ecocardiografia: „A revoluționat practic tot ce înseamnă diagnostic și tratament în cardiologie”