Sindrom mieloproliferativ (sindromul mieloproliferativ cronic)

Proliferare excesivă a ţesutului mieloid (ţesutul care formează măduva oaselor).

Un sindrom mieloproliferativ se caracterizează printr-o proliferare în măduva osoasă a celulelor mature morfo­logic şi funcţional normale.

Sindroamele mieloproliferative sunt : Leucemia mieloidă cronica, Poliglobulia primitiva , Splenomegalia mieloida, Trombocitemia primitiva.

Leucemia mieloidă cronica se caracterizează printr-o creştere însemnată a numărului de celule granuloase neutrofile (celule care aparţin aceleiaşi descendenţe ca şi globulele albe, polinuclearele neutrofile) în măduvă şi în sânge.

Poliglobulia primitiva sau Boala lui Vaquez este carac­terizată printr-un exces al producerii de globule roşii.

Splenomegalia mieloida este carac­terizată printr-o proliferare a tuturor elementelor sângelui (globule roşii, globule albe, plachete), o creştere adesea foarte importantă a volumului splinei şi printr-o invadare a măduvei osoase de ţesutul fibros (mielofibroză).

Trombocitemia primitiva se caracterizează printr-o creştere notabilă a numărului de plachete sangvine.

Sindroamele mieloproliferative se caracterizeaza prin proliferarea celulelor măduvei osoase, creşterea numărului de celule mieloide din sânge ( conduce la tromboze), marirea splinei (reîncepe să producă celule mieloide aşa cum o făcea în cursul vieţii fetale

Tratamentul consta intr-o chimioterapie (diminuează multiplicarea celulară), la o micşorare a elementelor sangvine în surplus prin citafereză, la o grefa de măduvă.

 

TRATAMENT ŞI EVOLUŢIE. Tratamentul face apel, după caz, la o chimioterapie care diminuează multiplicarea celulară, la o micşorare a elementelor sangvine în surplus prin citafereză, la sângerări regulate (în cazul bolii lui Vasquez) sau încă, atunci când este posibil, la o grefa de măduvă.

Evoluţia acestor sindroame, de obicei cronică, se face în mai mulţi ani, adesea în mai multe decenii.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala arterială periferică la pacienții cu diabet. „Marea majoritate a oamenilor se gândesc la evenimentul cel mai neplăcut al acestei patologii: amputația”