Sinoviala

Membrană care acopera interiorul capsulei articulaţiilor mobile.

Sinoviala este înconjurată de capsula sinovială şi de ligamente. Ea conţine şi produce un lichid lubrifiant denumit sinovie, care facilitează alunecarea suprafeţelor articulare.

Atunci când sinovială este deteriorată din cauza unei boli inflamatorii (poliartrită reumatoidă), unei infecţii, unei tumori , se pot practica o sinovectomie (ablaţia sinovialei) sau o sinoviorteză (injectarea intraarticulară a unei substanţe care vizează distrugerea sinovialei).

Franjele sinovialei sunt deformaţii fiziologice care proeminează în cavitatea articulară şi acoperă golurile care se formează în cursul anumitor mişcări. Ele mai pot fi şi patologice, hipertrofiate din cauza  a unui conflict mecanic sau urmare a unei proliferări a sino­vialei, de origine tumorală sau inflamatorie.

Teaca sinovială este o membrană seroasă subţire care înconjoară tendoanele (îndeosebi pe cele ale muşchilor flectori şi extensori ai degetelor de la mâini şi de la picioare), permiţând alunecarea lor.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Ecocardiografia: „A revoluționat practic tot ce înseamnă diagnostic și tratament în cardiologie”