Inflamaţie a sinovialei (membrană care acopera interiorul capsulei articulaţiilor mobile).
O sinovită poate să fie legată de o infecţie intraarticulară (artrită septică), de o boală de sistem (lupus eritematos diseminat), de o artrită inflamatorie (poliartrită reumatoidă, spondilartrită anchilozantă) sau microcristalină (gută, condrocalcinoză articulară). Toate articulaţile pot fi atinse.
Sinoviala inflamată se îngroaşă, putând provoca erodarea osului subiacent, cu apariţia uneori a unor noduli inflamatorii (ex. panusul sinovial al poliartritei reumatoide). Ea secretă un lichid sinovial abundent, a cărei puncţionare permite să se precizeze caracterul inflamator. Sinoviala fiind bogat inervată, articulaţia devine dureroasă.
Tratamentul sinovitei constă în administrarea de antiinflamatoare locale şi în tratarea bolii în cauză. Atunci când sinovită este cronică, se poate practica o sinoviorteză (injectarea în articulaţie a unei substanţe care vizează distrugerea sinovialei).
CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.