Şoc infectios (şoc septic)

[soc septic]

Insuficienţă circulatorie acută con­secutivă unei septicemii.

Infecţiile în cauză sunt foarte diferite digestive sau urinare cauzate de bacili Gram negativi, de stafilococi sau de streptococi.

Un şoc infecţios provoacă anomalii circulatorii care se traduc printr-un colaps (cădere brutală a presiunii arteriale) şi o răcire din ce în ce mai pregnantă a extremităţilor, o cianoză difuză, de frisoane. Aceste prime semne sunt urmate rapid de tulburări viscerale multiple: sindrom de insuficienţă respiratorie acută, insuficienţă renală acută cu oligurie, tulburări ale coagulării, gastrită acută hemoragică etc.

Şocul infecţios necesită o spitalizare de urgenţă. Trata­mentul vizează stăvilirea cât mai rapidă a procesului infec­ţios prin administrarea intravenoasă de antibiotice, însoţită de o perfuzie intravenoasă de soluţie macromoleculară destinată să restabilească un volum normal al lichidului în vase, se procedează la o intervenţie directă asupra focarului infecţios.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala arterială periferică la pacienții cu diabet. „Marea majoritate a oamenilor se gândesc la evenimentul cel mai neplăcut al acestei patologii: amputația”