Somn la copil (tulburări de)

[tulburari de somn la copil]

Orice perturbaţie la copil privind durata sau calitatea somnului.

La copil tulburările de somn prezintă unele particu­larităţi.

Hipersomnia copilului incepe sa se manifeste în adolescenţă cu toate că anumite forme de hipersomnie pot să apara înainte de adolescenţă.

Insomnia copilului poate fi o insomnie cauzata de factorii de mediu si atunci este o  insomnie extrinsecta si o insomnie cauzata de factori interni  si atunci este o insomnie intrisecta  (poate fi cauzată de o anomalie neurologică a siste­mului de control veghe/somn ).

Factori externi ce pot duce la insomniile extrinseci : hrănire nocturnă excesivă, alergie alimentară (alergie la laptele de vacă), copilul nu a fost invatat sa doarma singur.

Tratamentul consta in terapia comportamentală si se pot administra de medicamente (antihistaminice, fenotiazine), care nu trebuie să depăşească 3 săptămâni.

Parasomnia copilului sunt tulburări caracteri­zate printr-un comportament anormal în timul somnului (    trezire confuzională, somnambulism , terori nocturne ).

In cazul tulburărilor nocturne frecvente si intensitate ridicata se impune o consultaţie specializată.

Tratamentul poate include terapiile comportamentale, retrocontrolul biologic (terapie care vizează obţinerea din partea subiectului a unui control de sine prin condiţionarea unui anumit număr de funcţii fiziologice) si/ sau  tratamentul medicamentos in functeie de tulburarea ce o prezinta subiectul ( ex. 

antidepresoare în unele cazuri de somnambulism sau de terori nocturne; benzodiazepine în caz de ritmie de adormire — balansarea capului sau a unui membru).

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Ecocardiografia: „A revoluționat practic tot ce înseamnă diagnostic și tratament în cardiologie”