Somn (tulburări de)

[tulburari de somn]

Orice perturbare a duratei sau calităţii somnului.

Tulburările de somn sunt de trei feluri: insomnie (insu­ficienţă a somnului), hipersomnie (exces de somn), parasomnie (comportament anormal în timpul somnului). Unele tulburări ale somnului sunt proprii copilului.

Hipersomnia poate fi cauzata de o infecţie / intoxicaţie , de un traumatism cranian, de origine psihologică (anxietate, depresie), administrarea de medicamente .

Somnolenţa simplă este forma cea mai curentă, alte forme de hipersomnie sunt rare (narcolepsia – accese bruşte de somn în timpul zilei şi scăderi brutale ale tonusului muscular) .

Tratamentul este cel al bolii cauzatoare.

Pentru a defini o insomnia  se ţine cont de o modificare recentă a somnului, de calitatea somului ( ex. oboseală la trezire, impresia de a fi dormit prost).

Insomnia acuta este declansata de un eveniment exterior (ex.  probleme profesioanle, durere, şoc emoţional ) iar ca durata se intinde de la câteva ziele la câteva saptamini.

Insomnia cronică se caracterizeaza : dificultăţi la adormire, treziri nocturne frecvente urmate de adormire grea sau deloc, rar insomnie completa. Tulburarile pot fi cauzate de o anxietate, depresie sau bolilor psihiatrice grave.

Există si  insomnii nesesizate, somnul pare normal deşi el este întrerupt de treziri şi de coşmare.

Tratamentul este unul ce priveste modul de viata :  de a te abţine de la mese prea copioase seara, a te culca doar atunci când îţi este somn, a te scula şi a avea o activitate simplă atunci când nu poti adormi, a te abţine de la stimularea intelectuală sau emoţională (lectură, film violent) cu 30 minute până la o oră înainte de culcare.

Medicamentele constituie o completare, recomandate de a fi utilizate în cură de scurtă durată (câteva săptămâni maximum), pentru a nu creea dependenţă.

Parasomnia, somnambulismul (forma cea mai frecventă a parasomniei)si se manifecta ca o plimbare nocturnă, inconştientă, care nu lasă nici o amintire.  Cel mai des sunt afectaţi copiii (între 6 şi 12 ani ) ca apoi sa dispara spontan insa mai poate reapărea la adult în cursul unei peri­oade de tensiune

Se descrie ca o „trezire incompletă”  în cursul primelor ore ale nopţii, urmată de o succesiune de manifestari comportamente: subiectul poate să se ridice, să se îmbrace, să meargă, să deschidă uşile, înainte de a se trezi sau de a se reîntoarce în pat după câteva minute. Este inutil să fie trezit sau măcar să se încerce să se facă acest lucru. Prevenirea eventualelor accidente este necesara si constă în închiderea uşilor şi ferestrelor, pune­rea de-o parte a obiectelor periculoase.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala arterială periferică la pacienții cu diabet. „Marea majoritate a oamenilor se gândesc la evenimentul cel mai neplăcut al acestei patologii: amputația”