Sperma

Lichid opac, albicios, lipicios, produs în cursul ejaculării, conţinând spermatozoizii.

Acesta este constituit din numeroase proteine, din fructoză (elaborată de veziculele seminale), din fosfataze acide (formate de prostată) şi din carnitină (secretată de epididim). In mod normal, sperma este sterilă (fără germeni), un mililitru de spermă poate conţine între 30 şi 150 milioane de spermatozoizi în suspensie în lichidul seminal.

Eliberarea spermei se realizeaza prin contracţii a diferiţilor muşchi netezi care încon­joară glandele şi conducturile genitale, ejacularea conţine între 2 şi 6 mililitri de spermă.

Un volum de spermă prea mare poate atesta o infecţie a veziculelor seminale şi a prostatei.

Stocarea spermei într-o bancă de sperma  poate fi avută în vedere înainte de realizarea unui tratament chimioterapie sau radioterapie. Donatorul îşi va păstra astfel posibilitatea de a procrea la

încheierea unui tratament toxic pentru spermatozoizi. Sperma este congelată în azot lichid, la -196″C, după ce a fost diluată într-un mediu conţinând un crioprotector. Conservarea poate dura mai mulţi ani. Decongelarea se face lăsând paietele de spermă la temperatura ambiantă.

Se utilizeaza bancile de sperma si in cazul unei însămânţări artificiale, pentru cuplurile în care partenerul este steril sau este afectat de o boală transmisibilă genetic.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala arterială periferică la pacienții cu diabet. „Marea majoritate a oamenilor se gândesc la evenimentul cel mai neplăcut al acestei patologii: amputația”