Spermatozoid

Celulă reproducătoare masculină.

Spermatozoidul este un filament microscopic de 50 micrometri lungime compus dintr-un cap, dintr-o parte intermediară şi dintr-un flagel (coada). Capul oval (ascuţit în faţă şi aplatizat în spate) măsoară 3 micrometri grosime. El este aproape în întregime format din nucleu care conţine genomul (materialul genetic). După cap urmează partea intermediară, care asigură producerea de energie, parte legată direct de coada subţire lunga si flexibila ce asigură deplasarea.

Un spermatozoid poate supravieţui între 24 si 48 ore în căile genitale feminine, unde se deplasează, cu vreo 3 milimetri pe minut, pentru a întâlni ovulul, pe care îl fecundează în una din trompele uterine.

Anomaliile spermatozoizilor sunt congenitale sau dobândite si distingem anomali de formă, de mobilitate, de numar.  Ele sunt puse în evidenţă prin studiul spermei numit spermogramă.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala arterială periferică la pacienții cu diabet. „Marea majoritate a oamenilor se gândesc la evenimentul cel mai neplăcut al acestei patologii: amputația”