Spermogramă

Examen al spermei care are drept scop studiul numărului şi mobilităţii spermatozoizilor, precum şi procentajul de spermatozoizi anormali.

O spermogramă determina eventuala existenţă a unor anomalii ale spermei şi  dacă această este trecătoare sau definitivă ( febra şi luarea de anumite medicamente pot diminua trecator numărul de spermatozoizi )

Spermogramă analizează 3 caracteristici ale spermatozoizilor.

Numărul de spermatozoizi trebuie să fie de minimum 30 milioane pe mililitru într-un ejaculat normal (de la 2 lamililitri). O concentraţie inferioară constituie o oligospermie iar absenţa de spermatozoizi constituie o azoospermie.

Mobilitatea spermatozoizilor este, de asemenea, studiată. 30% dintre ei trebuie să fie mobili în prima oră şi să rămână mobili 4 ore după ejaculare. Sub aceste praguri se vorbeşte de astenospermie primitivă sau secundară.

Analiza formelor anormale se face pe baza spermocitogramei (frotiu care permite examinarea unui număr de 100 spermatozoizi). O spermă este considerată ca fiind suficient de frecundantă atunci când mai mult de 30% dintre spermatozoizi au o formă normală. Se consideră anormali spermatozoizii prea mici (hipotrofici), cu cap dublu (bicefali), cu flagel dublu (bifizi). Sub acest procentaj (adică mai puţin de 30% forme normale), se vorbeşte de teratospermie.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Ecocardiografia: „A revoluționat practic tot ce înseamnă diagnostic și tratament în cardiologie”