Spina bifida

Malformaţie congenitală a coloanei vertebrale caracterizată prin absenţa sudurii arcurilor posterioare şi a apofizei spinoase a uneia sau mai multor vertebre .

Spina bifida este cauzată de o anomalie a formării structurii embrionare numită tub neural, în primele 3 luni de sarcină.

Spina bifida oculta (spina bifida oculta) este o mal­formaţie frecventă şi în general benignă. Se prezinta ca o simplă fisură a coloanei vertebrale fără hemierea ţesutului nervos şi cu un înveliş cutanat normal si este asimptomatica ( se descopera  la o radiografie a regiunii lombare joase unde se situează de obicei) . In cazurile in care nou-născutul prezintă o anomalie cutanată în faţa coloanei vertebrale (gropiţă, fistulă, deviaţie a pliului fesier, mai rar smoc de peri) se realiza explorări radiologice şi urologice completate eventual cu un scaner sau cu un examen de imagerie prin rezonanţă magnetică (I.R.M.) pentru a detec­ta o eventuală malformaţie subiacentă care necesită un tratament chirurgical.

Diagnosticul prenatal de spina bifida se realizeaza prin ecografiei între a 16-a şi a 20-a săptămână si permite să fie recunos­cută malfomaţia în 70% din cazuri cat si prin dozare a nivelului de alfetoproteină.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala trofoblastică gestațională. Dr. Alice Barbu: „Există cazul în care pacienta vine cu testul pozitiv”