Alunecare înspre în faţă a unei vertebre în raport cu vertebra subiacentă .
Afectează de cele mai multe ori vertebrele lombare inferioare îndeosebi cea de-a 5-a vertebră lombară care alunecă atunci în faţă în raport cu sacrumul.
Un spondilolistczis poate fi urmarea a unei spondilolize (ruptură între corpul şi arcul posterior al vertebrei), unei deteriorări treptate a vertebrei şi a discului ei, unui traumatism sau unei infecţii (morbul lui Pott).
In anumite condiţii durerile lombare pot apărea şi pot deveni treptat permanente. Ele pot să fie însoţite de o sciatică provocată de întinderea rădăcinilor nervoase lombare.
Atunci când spondilolistezisul nu provoaca dureri nu se apelează la tratament, în alte cazuri tratamentul lui implică odihna la pat asociată cu luarea de analgezice şi de antiinflamatoare.
In afara crizelor acute de lombosciatică se prescrie o gimnastică de reeducare vertebrală şi purtatul unui lombostat. Se poate recurge la o artrodeză a rachisului lombar, intervenţie chirurgicală de solidarizare a vertebrei deplasate atât de vertebra supraiacentă cât şi de cea subiacentă.
CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.