Stafilococ

Gen bacterian constituit din coci Gram pozitivi grupaţi în aglomerari pe piele şi pe mucoasele omului şi animalelor (numeroase specii sunt comensale – trăiesc pe o gazdă fără a o vătăma ).

Unele specii de stafilococ pot pro­voaca boli omului, cea mai virulentă specie fiind Staphylococcus aureus sau stafilococul auriu. Această bacterie este capabilă să secrete diferite toxine şi enzime care conduc la aparitia de leziuni supurative / necrotice cat si a diferite boli denumite stafilococii şi stafilococemii.

Stafilococi coagulazonegativi (deoarece nu secretă coagulază), Staphylococcus epidermidis, Staphylococcus hominis şi Staphylococcus saprophyticus (aflate la originea a infecţiilor urinare joase la femei) sunt mai putini virulenţi pentru om decat stafilococul auriu si se comportă adesea ca bacterii oportuniste (septicemii pe material străin, îndeosebi pe un cateter).

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala arterială periferică la pacienții cu diabet. „Marea majoritate a oamenilor se gândesc la evenimentul cel mai neplăcut al acestei patologii: amputația”