Stenoză mitrală

Micsorare a calibrului valvulei mitrale, situată între auriculul stâng şi ventriculul stâng al inimii.

O stenoză mitrală obligă auriculul stâng să se contracte mai violent pentru a trimite sângele în ventricul ceea ce poate duce la  o aritmie prin fibrilaţie auriculară (contracţii rapide şi neregulate ale muşchiului cardiac). Stenoza mitrală este urmarea, in multe cazuri, a unui reuma­tism articular acut.

Stenoză mitrală este caracterizata printr-o gâfâială ce apare la efort ce se generalizeaza apoi si la starea de repaus, această gradare traduce evoluarea stenozei mitrale. Subiectul mai suferă de palpitaţii sau de fibrilaţie auriculară, creşterea presiunii în auricul poate conduce la expectorari de sange.

Examenul clinic la stetoscop (în faţa vârfului inimii)  face perceptibila două zgomote ale inimii şi un uruit caracteristic în timpul distolei, conduce la diagnosticare.

Tratamentul este medicamentos si luarea de masuri pentru a îndepărta orice risc de endocardită (infecţie a valvulei). Când stenoza mitrală este grava se recurge la interventie chirurgicala (valvuloplastie percutanată, înlocuirea valvulară).

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala arterială periferică la pacienții cu diabet. „Marea majoritate a oamenilor se gândesc la evenimentul cel mai neplăcut al acestei patologii: amputația”