Artrită inflamatorie care debutează înaintea vârstei de 16 ani, având o durată de cel puţin 3 luni. Sinonim: artritâ cronica juvenilă (A.C.J.).
Denumită adesea impropriu artrită reumatoidă juvenilă sau poliartrită juvenilă, artrita cronică juvenilă este o afecţiune de origine necunoscută, care ia trei forme principale.
Forma oligarticulară se traduce printr-o atingere a cel mult 4 articulaţii; ea nu are ca manifestare febra.
Forma poliarticulară afectează îndeosebi fetele. Ea se manifestă printr-o afectiune articulară simetrică şi difuză (afectând numeroase articulaţii), febra este moderată sau absentă.
Forma sistemica este cea care atinge mai ales copiii sub 5 ani si se manifesta cu : febra foarte ridicată şi ciclică (un vârf pentru fiecare zi), o erupţie, o inflamaţie a ganglionilor limfatici, o splină hipetrofiată şi, uneori, o inflamaţie a pericardului.
Tratamentul vizează întotdeauna simptomele bolii si constă în aspirină şi corticosteroizi locali (în formele oligoarticulare) şi generali (în formele poliarticulare şi sistemice). Tratamentele de fond obişnuite ale bolilor reumatismale trebuie să fie utilizate cu prudenţă . Uneori este utilă chirurgia: sinovectomie, realinierea articulară, ulterior chiar punerea unei proteze.
CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.