Stomac

Parte a tubului digestiv situată dedesubtul diafragmului, între esofag şi duoden, unde alimentele sunt stocate, amestecate, predigerate şi sterilizate înainte de a fi trimise în intestin pentru a fi absorbite.

Stomacul este o pungă în formă de J, împărţită într-o porţiune verticală, fundusul sau fundul stomacului, şi o porţiune orizontală, antrul. Partea superioară a fundusului comunică cu esofagul prin cardia şi formează marea tuberozitate. Antrul este separat de duoden prin pilor, dotat cu un sfincter puternic ce deschide şi închide comunicarea spre intestin. Stomacul este situat între ficat, la dreapta, splină la stânga, diafragm în sus, colon transvers în jos şi pancreas, în spate.

Stomacul exercită două activităţi principale: motrice şi secretorie.

Motricitatea stomacului este caracterizată prin două funcţii: o funcţie de rezervor, asigurată de fundus, şi o funcţie de evacuare, asigurată de antru.

Secreţia gastrica este constituită dintr-un amestec de acid clorhidric, de pepsină, de factor intrinsec şi de mucus. Factorul intrinsec, o glicoproteină secretată de fundus, este un element esenţial pentru absorbţia vitaminei B12 în intestinul subţire.

Stomacul poate fi sediul unui cancer, al unui ulcer, al tulburărilor autoimune (boala lui Biermer, cauzată de incapacitatea peretelui gastric de a produce factorul intrinsec), al unui volvulus (torsiune).

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Ecocardiografia: „A revoluționat practic tot ce înseamnă diagnostic și tratament în cardiologie”