Incetare spontană a activităţi cardiace.
Cauzele directe cele mai frecvente sunt fibrilaţia ventriculară (activitate cardiacă anarhică), asistolia (absenţa unei activităţi electrice) şi disociaţia electromecanică (activitate electrică pesistentă, dar fără eficacitate a inimii asupra circulaţiei), tulburare majoră a ritmului (bradicardie sau tahicardie) sau dintr-o mare perturbaţie circulatorie (hemoragie masivă, embolie pulmonară).
Un stop cardiocirculator provoacă în 15-20 secunde o pierdere a conştienţei şi opreşte comanda respiratorie. In faza iniţială a stopului pot surveni convulsii, cu pierderea urinei,dispariţia pulsului. Mişcările respiratorii sunt absente sau înlocuite prin secuse respiratorii intermitente. Cianoza buzelor şi a urechilor traduce anoxia tisulară, iar midriaza (dilataţia fixă a pupilelor).
Constatarea stopului cardiocirculator impune manevre imediate de reanimare. Eliberării căilor aeriene de orice obstacol, efectuarea unei respiraţii artificiale gură-la-gură, restaurarea unei activităţi circulatorii prin masaj cardiac extern. Reanimarea trebuie să fie continuată până la recuperarea subiectului, până la sosirea unui personal calificat sau până la declararea morţii de către un medic.
Măsurile de salvare sunt înlocuite cu ventilaţia artificială după intubaţie traheală şi prin tratamente care depind de cauza stopului cardiocirculator. Masajul cardiac este urmat până la reluarea unei activităţi cardiace spontane suficiente.
CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.