Diminuare a oxigenării şi alimentării fătului în timpul sarcinii sau al naşterii.
Suferinţa fetală poate fi cronică sau acută.
Suferinţa fetală cronică se caracterizeaza printr-o încetinire a creşterii fătului cauzată de un defect calitativ al aporturilor nutriţionale ale cărui cauze sunt diverse ( boală cardiovasculară a mamei , toxemie gravidică, leziuni ale placentei). Ea se depistează începând din luna a 4-a de sarcină prin măsurarea înălţimii uterine şi prin măsurarea ecografică a anumitor parametri ai fătului. O suferinţă fetală importantă obligă uneori la întreruperea sarcinii pentru a salva copilul, atunci când acesta este viabil.
Suferinţa fetală acuta se observă în momentul naşterii iar cauzele sale sunt multiple (compresia cordonului, dezlipirea placentei cu constituirea unui hematom retroplacentar, contracţii uterine prea apropiate). O suferinţă fetală acută se traduce printr-o incetinire a ritmul cardiac al fatului (poate coborî până la 60 bătăi pe minut) în acelaşi timp cu contracţiile uterine, ori chiar imediat după ele. Lipsa de oxigen (anoxia) poate avea consecinţe grave asupra funcţionării cerebrale ale fatului şi impune accelerarea naşterii.
CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.