Substanţă medicamentoasă cu spectru larg de acţiune.
Există trei categorii de sulfamide, ale căror indicaţii diferă.
Sulfamidele antibacteriene. Este vorba de substanţe cu sulf care ajută să fie combătute infecţiile.
Sulfamidele antibacteriene împiedică sinteza acidului folic,substanţă necesară metabolismului bacteriilor (diminuează inmultirea bacteriilor dar nu le omoară).
In realitate, rezistenţele bacteriene au devenit frecvente şi efectele nedorite (alergii severe, distrugerea celulelor sangvine ale măduvei osoase etc.) sunt potenţial grave, ceea ce explică renunţarea la sulfamide.
Sulfamidele diuretice. Acestea sunt substanţe care stimulează secreaţia de urină de către rinichi, eliminând apa conţinută în sânge. Aceste sulfamide sunt folosite în mod curent în tratamentul de lungă durată al hipertensiunii arteriale.
Sulfamidele hipoglicemiante. Acestea sunt substanţe care acţionează, în principal, stimulând secreţia de insulină de către pancreas, ceea ce micşorează glicemia (concentraţia de glucoză din sânge).
Indicaţia lor este diabetul zaharat neinsulinodependent. Biguanidele constituie antidiabetice orale.
Efectele nedorite ale sulfamidelor. Se pot produce manifestări digestive (greţuri şi vărsături), renale (colică nefretică, mai ales cu sulfamidele diuretice, nefrită alergică), cutanate (alergie), hematologice (anemie hemolitică în caz de deficit în glucozo-6-fosfatdehidrogenază, micşorarea numărului de globule albe sau de plachete).
CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.