Testosteronul

Principalul androgen (hormon masculin), secretat dc testicule la bărbat şi de către ovare şi glandele suprarenale la femeie,

Testosteronul este un hormon steroid (derivat de la un sterol), secretat la bărbat de către celulele lui Leydig ale testiculelor la stimularea de către un hormon hipofizar, hormonul luteinizant (LH). Secreţia masculină de testosteron începe în timpul vieţii in uter, apoi se întrerupe aproape complet după naştere pentru a fi reluată la pubertate. Testosteronul este necesar spermatogenezei (producerea de spermatozoizi) şi dezvol­tării organelor genitale. Testosteronul are un rol anabolizant în metabolismul proteinelor (favorizează dezvoltarea muşchilor) si totodata intervine în metabolismul lipidelor şi glucidelor. El este respon­sabil de apariţia şi menţinerea caracterelor sexuale secun­dare masculine (repartiţia musculaturii, a pilozităţii, schimbarea vocii şi libidoul).

La femeie acest hormon este produs în cantitate mică de către ovare şi glandele suprarenale si serveşte drept precursor al hormonilor estrogeni.

Deficitele în testosteron sunt observate la bărbat în caz de insuficienţă testiculară, hipofizară sau hipotalamică. Testosteronul fiziologic poate atunci să fie înlocuit prin injecţii cu testosteron retard sau prin admi­nistrarea de comprimate. La femeie, un nivel ridicat de testosteron,însoţit de hirsutism (dezvoltare excesivă a pilo­zităţii), poate fi semnul unei tumori ovariene sau suprarenaliene.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala arterială periferică la pacienții cu diabet. „Marea majoritate a oamenilor se gândesc la evenimentul cel mai neplăcut al acestei patologii: amputația”