Boală infecţioasă şi contagioasă cauzată de diverse rickettsii.
Tifosul exantematic (tifosul european de păduche) cauzat de Rickettsia prowazecki este transmis omului prin înţepătura sau prin dejecţiile păduchelui (animalul vector) plecând de la omul purtător de rickettsii.
Tifosul muriri, provocat de Rickettsia typhi (sau Rickettsia mooseri), este o infecţie de o gravitate mai mică transmisă prin purecii şobolanului si afectează rar omul.
Incubaţia tifosului poate dura trei săptămâni. Boala se declaseaza brutal prin frisoane, dureri dorsale şi musculare, cefalee violentă, febră urmata de confuzie mintală, de stare de prostraţie, de delir, iar bătăile sale cardiace slăbesc în intensitate. O erupţie cutanată de pete roşii se întinde pe toată suprafaţa corpului. Complicaţiile ce pot apare sunt de natura cardiaca, arteriala şi nervoasa.
Tratamentul constă în administrarea pe cale orală de antibiotice din grupa ciclinelor.
CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.