Tumefacţie localizată a glandei tiroide.
Un nodul al tiroidei este asimptomatic, mai rar el provoacă o jenă cervicală sau semne de disfuncţie a glandei tiroide (hipotiroidie sau hipertiroidie). Ecografia poate fi utilă pentru a preciza natura solidă, chistică sau mixtă (semilichidiană) a nodulului. Ea permite mai ales să se pună în evidenţă alţi mici noduli impalpabili. Scintigrafia, necesară întotdeauna, apreciază fixarea iodului pe noduli sau pe nodulii palpaţi şi aspectul restului parenchimului (ţesut funcţional tiroidian).
Un nodul care fixează mai puţin bine iodul decât ţesutul înconjurător se numeşte rece, un nodul care fixează mai bine iodul se numeşte cald.
Un nodul rece solid sau mixt este de cele mai multe ori benign, în 10% dintre cazuri se dovedeşte a fi malign. Examenul microscopic al nodulului după citopuncţie permite diagnosticul. Ablaţia chirurgicală a nodulului rece depinde de caracterul său, malign sau nu.
Un nodul cald antrenează un risc de hipertiroidie ce duce la prezenta tahicardie, tremurături, o termofobie şi o pierdere în greutate. Tratamentul este sistematic: ablaţia nodulului, radioterapia metabolică (administrarea unei doze unice de iod 131).
CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.