Tofus

Depunere de cristale de acid uric, formată sub pielea tumefacţiilor, rozalii sau albicioase.

Tofusul se formează în caz de creştere de lungă durată a nivelului sangvin de acid uric.  Aceştia sunt noduli subcutanaţi (diametru de ordinul milimetrilor până la mai mulţi centimetri) de consistenţă moale la inceput, dură – atunci când s-au format mai demult. Nedureroşi, ei sunt amplasaţi în general pe coate, pe degete, pe degetul mare de la picior şi pe pavilionul urechilor. Netratat, tofusul poate să se ulcereze, lăsând să iasă în afară un conţinut păstos sau cretos.

Tratamentul tofusului este cel al bolii în cauză insotit de regim alimentar, si taratament medicamentos. Nodulii pot fi îndepărtaţi pe cale chirurgicală.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Ecocardiografia: „A revoluționat practic tot ce înseamnă diagnostic și tratament în cardiologie”