Torticolis

Contractură mai mult sau mai puţin dureroasă a muşchilor gâtului, care limitează mişcările de rotaţie a capului.

Este o afecţiune care implicând muşchii gâtului duce uneori la înclinarea capului, în faţă sau spate. Termenul torticolis provine din nouă cuvinte: tortus, care înseamnă răsucit şi collum, care înseamnă gât. Printre simptome se numără:
  • durere
  • amorţeală
  • înţepenirea gâtului sau a umărului
  • imposibilitatea gâtului de a se roti şi de a se apleca în faţă

Există diferite varietăţi de torticolis, clasate după cauzele lor.

Torticolisul obişnuit sau banal apare uneori după o mişcare brutală şi forţată a gâtului.

Torticolisul congenital este cauzat de o dezvoltare insuficientă a unuia dintre muşchii sternocleidomastoidieni (situaţi de o parte şi de alta a gâtului).

Torticolisul spasmodic, de cauză necunoscută, intra in cadrul afectiunilor în decursul cărora contracturile provoacă poziţii anormale ale corpului. Se observă accese de dureri şi de redoare a gâtului, în timpul cărora survin contracturi succesive. Capul poate fi în rotaţie (torticolis), în înclinaţie pe o parte (laterocolis), în flexie spre în faţă (antecolis) sau în extensie spre spate (retrocolis).

Torticolisul simptomatic este unul dintre simpto­mele unei boli, leziuni ale coloanei verte­brale cervicale sau ale regiunii cefei pot provoca un torticolis.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala arterială periferică la pacienții cu diabet. „Marea majoritate a oamenilor se gândesc la evenimentul cel mai neplăcut al acestei patologii: amputația”