Contractură mai mult sau mai puţin dureroasă a muşchilor gâtului, care limitează mişcările de rotaţie a capului.
Există diferite varietăţi de torticolis, clasate după cauzele lor.
Torticolisul obişnuit sau banal apare uneori după o mişcare brutală şi forţată a gâtului.
Torticolisul congenital este cauzat de o dezvoltare insuficientă a unuia dintre muşchii sternocleidomastoidieni (situaţi de o parte şi de alta a gâtului).
Torticolisul spasmodic, de cauză necunoscută, intra in cadrul afectiunilor în decursul cărora contracturile provoacă poziţii anormale ale corpului. Se observă accese de dureri şi de redoare a gâtului, în timpul cărora survin contracturi succesive. Capul poate fi în rotaţie (torticolis), în înclinaţie pe o parte (laterocolis), în flexie spre în faţă (antecolis) sau în extensie spre spate (retrocolis).
Torticolisul simptomatic este unul dintre simptomele unei boli, leziuni ale coloanei vertebrale cervicale sau ale regiunii cefei pot provoca un torticolis.
CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.