Toxiinfectie alimentara

Infecţie digestivă contractată prin ingestia de alimente contaminate cu diferite bacterii şi cu toxinele lor.

Alimentul în cauză este în principal oul , ori un preparat care conţine ouă, produsele lactate făcute din lapte crud sau insuficient fiert, mezelurile şi moluştele. Germenii respon­sabili de cele mai multe ori sunt salmonellele zise minore (iSalmonella enteritidis), mai rar shigellele, Campylobacter, Clostridium perfringens şi Yersinia, alimente infectate cu enterotoxină unui stafilococ plecând de la o leziune cutanată a mâinii.

Simptomele care survin la aproximativ 10 ore după ingestie, constau într-o febră, dureri abdominale, o diaree şi o oboseală care pot dura câteva zile. Evoluţia este de cele mai multe ori rapid benignă şi boala dispare de la sine.

O toxiinfecţie alimentară nu necesită decât o rehidratare, iar în unele cazuri medicamente antispasmodice şi întârzietoare ale tranzitului, uneori antiseptice intestinale. Subiec­ţilor imunodeprimaţi li se pot prescrie antibiotice, ca şi copiilor şi bătrânilor.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala trofoblastică gestațională. Dr. Alice Barbu: „Există cazul în care pacienta vine cu testul pozitiv”