Toxoplasmoza

Boală parazitară cauzată de infestarea cu un protozoar (parazit unicelular), toxoplasma, ori Toxoplasma gondii, parazit al intestinului pisicii şi al altor diferite specii animale.

Toxoplasmoza congenitală, destul de rară, este transmisă de femeia gravidă fătului. Toxoplasmoza poate fi responsabilă de un avort spontan sau poate provoca anomalii cerebrale, oculare şi hepatice la copil. Cele mai frecvente, cele ale ochiului, se manifestă printr-o corioretinită (infla­maţie a coroidei şi a retinei) care survine adesea în adolescenţă.

Toxoplasmoza dobândita este o boală frecventă, întotdeauna benignă la copii, la adolescenţi şi la adulţii sănătoşi.

Toxoplasma gondii se multiplică în celulele intestinului pisicii. Ouăle (oocitele) sunt depuse pe sol în excrementele animalului.

Contaminarea se face în diferite moduri: prin mâinile care transportă alimentele contaminate cu materiile fecale ale pisicii (legume, de exemplu); prin ingestia de came insuficient pregătită termic (oaie, vită), conţinând grămezi de toxoplasme; prin transmitere transplacentară: femeia însărcinată ingeră parazitul şi îl transmite fătului prin placentă.

In majoritatea cazurilor infecţia nu provoacă nici un simptom, la unele persoane afectate toxoplasmoza poate antrena o febră, adenopatii şi o stare de oboseală. Prezenţa anticorpilor specifici în sânge permite diagnosticarea unei toxoplasmoze.

Vindecarea spontană este un lucru obişnuit. Tratamentul toxoplasmozei face apel la administrarea de antibiotice şi de corticosteroizi, acesta nu este necesar decât în cazul femeii gravide, al copiilor născuţi purtători ai unor simptome grave, al subiecţilor imunodeficienţi şi al persoanelor atinse de corioretinită.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala arterială periferică la pacienții cu diabet. „Marea majoritate a oamenilor se gândesc la evenimentul cel mai neplăcut al acestei patologii: amputația”