Tripanomiaza africana (boală a somnului)

[boala somnului]

Boală parazitară provocată de un protozoar (microorganism unicelular), flagelat, tripanosomul. Tripanosomiaza africană este endemică în Africa intertropicală si este transmisă omului prin înţepătura unei muşte, glosina, mai cunoscută sub numele de musca tze-tze (ţe-ţe)

Boala se traduce printr-o febră, mâncărimi, apariţia de ganglioni pe gât. Splina şi ficatul cresc în volum. Bolnavul devine iritabil sau trist, se agită, vorbeşte mult sau se cufundă într-un fel de îmbufnare. Uneori el este victima unor importante tulbu­rări de comportament care pot merge până la agresivitate, necesitând o internare psihiatrică. Din ce în ce mai apatic, bolnavul adoarme în timpul zilei, mănâncă din ce în ce mai puţin şi îşi petrece nopţile în agitaţie. Netratată, boala, într-un interval de timp variabil de Ia caz la caz, duce la comă şi apoi la moarte.

Tratamentul consta in medicamente antiparazitare, eficace însă periculoase, deoarece toxicitatea lor este importantă.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala arterială periferică la pacienții cu diabet. „Marea majoritate a oamenilor se gândesc la evenimentul cel mai neplăcut al acestei patologii: amputația”