Trombocitemie (trombocitemie esenţială, trombocitemie primitivă)

[tromvocitemie esentiala, trombocitemie primitiva]

Afecţiune caracterizată printr-o creştere anormală a numărului de plachete sangvine fără o cauză determinată.

Trombocitemia  face parte dintre sindroamele mielo­proliferative, este relativ frecventă şi afectează în general subiecţii sub vârsta de 20 ani.

O trombocitemie poate să se manifeste printr-o tromboză (obstrucţia printr-un cheag de sânge) a uneia sau mai multor artere mici; venele sunt mult mai rar afectate. Ea dă prilejul apariţiei unor dureri în mâini şi în picioare, calmate uneori de luarea de aspirină, şi unei uşoare creşteri în volum a splinei. Foarte des, nu există nici un simptom şi anomalia este descoperită întâmplător cu ocazia luării unei prize de sânge. Mai rar, boala este pusă în evidenţă prin hemoragii.

Diagnosticul se bazează pe evidenţierea unei creşteri considerabile a numărului de plachete, constatată în absenţa oricărei tulburări (inflamaţie, hemoragie, lipsă de fier, insuficienţă funcţională a splinei) care să poată explica acest fenomen.

In caz de creştere moderată a numărului de plachete, tratamentul constă în administrarea de anti- agregante plachetare (aspirină) în doze mici. Dacă creşterea numărului de plachete este foarte mare, ori în caz de risc vascular deosebit, este necesar să se reducă producţia de plachete cu ajutorul medicamentelor zise mielosupresoare, ca hidroxiureea. Un control regulat al numărului de plachete (la fiecare 3 sau 6 luni) este necesar.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala arterială periferică la pacienții cu diabet. „Marea majoritate a oamenilor se gândesc la evenimentul cel mai neplăcut al acestei patologii: amputația”